• Catarina Nordin

ALEX Premiärvisning

Uppdaterad: 17 apr 2019


Igår var det dags för premiärvisningen av Viaplay's nya satsning ALEX som är framtagen av Dragomir Mrsic och Mikael Cross. Dragomir gör själv huvudrollen som polisen Alex med en viss benägenhet att tänja på gränserna. Snygga Anja Lundqvist gör rollen som hans fru Kim och som moralisk motpol ser vi Rakel Wärmländer (Frida) som kämpar för att övertyga både sig själv och sin skeptiska pappa att hon är duglig som polis. Jag har dessvärre förälskat mig alldeles för mycket i Anjas karaktär "Kattis" i Gåsmamman för att riktigt kunna ta till mig hennes karaktär som Kim på rak arm, även om de egentligen har ganska stora likheter med varandra som fruar till män med lik i garderoben. Rakel som precis gett korrupt polis ett ansikte som "Mimmi" i Gåsmamman har nu totalt motsatt funktion när hon skall försöka vara den som gör rätt. Rakel övertygar mig mer som "Frida" än vad hon gör som Mimmi, även om jag gillade Mimmi och tyckte att hon var intressant, särskilt i säsong 2. 


Regissören i ALEX väljer att jobba med kameran väldigt nära inpå i scenerna och klippningen är snygg vilket skapar en intim känsla och de jobbar effektivt med detaljer som gör att inlevelsen ökar. Detta tycker jag ofta är en bristvara i svenska produktioner men liknande syntes i andra delen av Snabba Cash. Tack och lov har man även sett till att jobba med ljudeffekter och musik som tillför en extra dimension i scenerna men jag hade gärna sett ännu mer av den varan då jag tycker det snålas ofantligt med just musiken i svenska produktioner. 


Det är roligt att se Dragomir Mrsics egen son Maksimilian göra rollen som hans son i serien och efter att ha sett honom "on screen" så tror jag verkligen stort på hans utvecklingspotential. Han har det där så stereotypt uttryckt som " lilla extra". En slags närvaro och energi man inte kan träna sig till på en scenskola utan bara uppstår när man agerar framför kameran. Antingen har man det eller så har man det inte. Ge honom ett par år till framför kameran så tror jag att vi har en lovande svensk skådespelare med riktig potential att ta sig ut internationellt. 


Ni hittar ALEX på Viaplay fom den 3 november. Stay tuned!