• Catarina Nordin

Lorn - Acid Rain


I helgen såg jag färdigt Netflix serie "Dare Me" som handlar om cheerleaders i en amerikansk småstad. I första avsnittet fastnade jag för låten "Acid Rain" och gick in på Youtube för att spana in hela videon. Det blev ett ganska lustigt sammanträffande när videon visade sig innehålla både cheerleaders, småstadskänsla och en rejäl portion av det tunga mörker som ligger som en ständig skugga över serien.


Det tar ett par sekunders tittande innan man förstår vad regissören är påväg, och först i slutet knyts hela säcken ihop på ett sätt som lämnar tittaren fri att tolka fortsättningen. Vad händer med själen när vi svävar mellan liv och död? Accepterar vi läget utan prut eller klamrar vi fast för allt vi har och kämpar? I min tolkning så är tjejen med rastaflätor definitivt någon som kämpar. och så länge hon dansar för allt hon har så kan döden inte ta henne. När hon stapplar in på dinern så kan det tolkas som att hon ser sitt liv passera revy, som många människor vittnat om efter att ha svävat mellan liv och död. När hon till slut ansluter till sina vänner så försvinner de, och lämnar henne ensam. Min tolkning av detta är att hon antingen förlorar kampen och lämnar livet tillsammans med dem, eller att hon blir ensam överlevare, plågad av skulden för att hon var den som körde bilen.


Videon vann Best Dance Music på UK VMA 2015 och är ett praktexempel på otrolig visuell berättarteknik i perfekt komplement till musiken. Wow!