• Catarina Nordin

Tiger King - NetflixNär regissörerna Rebecca Chaiklin och Eric Goode begav sig till Florida, för att utforska subkulturen av exotiska djurägare, så hade de ingen aning om att en fullständig guldgruva låg alldeles runt hörnet. Det som senare blev "Tiger King" sågs av 34,3 miljoner tittare i USA de första tio dagarna, och folk tycks inte få nog. Är det coronaviruset som gör att vi plötsligt känner en magisk lockelse att fly in i en värld av mullets, djurmönster, polygami och misär, eller vad är grejen?


Jag har antagligen sett lite för mycket knäppa serier och filmer för att förfasas i lika hög grad som många tycks göra, men en och annan detalj sätter tankar i gungning.


- The big "WHY?" Det är ju rätt uppenbart att både Joe Exotic och Carole Baskin blivit utstötta från sina familjer och gillar exotiska djur, men är det den enda gemensamma nämnaren, eller finns det något mer, underliggande skäl som gör att man helt plötsligt bestämmer sig för att skaffa c:a 200 stycken? En primitiv, underliggande önskan att tillhöra en flock med lite mer päls än sin ursprungliga? I really don't know.


- Carole ser påtagligt, inte-så-jäkla-brydd ut när den försvunna exmannen kommer på tal. Extra tokigt blir det när hon förhörs om misstanken att hon själv skulle ha mördat honom. Jag menar, vem brister inte ut i gapskratt när man anklagas för att ha kört sin man genom en köttkvarn?(Husband nr 2 -pictured. Husband nr 1 - possibly in meat grinder)


- Arbetsmoralen hos (iallafall delar av) Joe Exotic's personal håller sannerligen när det blåser. Stackars "Saff" får armen avsliten av en tiger, varpå Joe bekymrat knallar in i giftshopen och meddelar besökarna att en arm strykt med, så "ni kan få pengarna tillbaka eller komma på besök en annan gång" Fem dagar senare är armen amputerad och Saff är tillbaka på jobbet. Business as usual.

Det är ändå, mitt i alla orgier i djurmönster och Carole's monotona hälsningsfras "Hello all you cool cats and kittens", en väldigt sorglig underton i Tiger King. Djuren far illa hos samtliga aktörer och en av Joe's många äkta män råkar begå självmord av misstag (eller inte), vilket fångas på kamera och bevittnas av Joshua Dial, anställd som kampanjchef i Joe's guvernörsjippo. Han tycks inte ha hämtat sig från incidenten, då gofundme.com har en kampanj som i skrivande stund samlat ihop lite över 16.000 USD för att Josh ska erhålla terapi. Det känns inte helt orimligt.